Kripto para, sadece gönderici ve alıcı arasında bulunan ödeme sisteme ile çalışan ve herhangi bir denetleyici, düzenleyici kurum ve kuruluşa ihtiyaç duymadan transferi gerçekleştirilebilen sanal para birimidir. Bu sistemde merkezi bir otorite bulunmamaktadır. Yani kripto para, şifreli işlem gören dijital bir para birimidir. Şifrelemenin amacı kripto paranın güvenli olmasını sağlamaktır. Kripto paralar otoriteye bağlı olmadığından ve aracısız olduğundan bir belge de söz konusu değildir.
Türk mevzuatı, kripto paraları tanımlamak konusunda yetersiz kaldığı için kripto paraların hangi mevzuat kapsamında değerlendirileceği ve hangi denetleme kurumuna tabi olacağı belirsizdir. Kripto paralara ilişkin şimdilik herhangi bir kanun ve yasal düzenleme bulunmamaktadır. Kripto para alım satım platformları mevzuatın ve idari otoritelerin düzenleme alanı dışında kalmaktadır. Bu konularda bir düzenleme bulunmuyor olması da kripto paraları kara para aklamak için cazip bir yol haline getirmektedir. Yakın gelecekte bu konuda düzenlemeler yapılması beklenmektedir.
Kripto dolandırıcılığının tespitinde en tehlikeli işaret garantili yüksek getiri vaatleridir.
Hiçbir finansal yatırım gelecekteki getirileri garanti edemez çünkü yatırımlarda inişler ve çıkışlar olması muhtemeldir. Kesinlikle para kazanacağınızı vadeden tüm kripto teklifleri birer tehlike işaretidir.
Son günlerde en çok yaygınlaşan dolandırıcılık yönteminde, kendisini kripto, borsa, finans uzmanı tanıtan kişiler, yüksek getirili fon vaadiyle para toplayarak bir süre bu paraları borsada işletip kar dağıttıktan sonra mağdur ağlarını genişletip ve büyük miktarda paralar topladıktan sonra ortadan kaybolmaktadırlar.
Bir diğer dolandırıcılık metodu ise siber suçlular tarafından kripto para alım satım platformlarının taklit edilerek, müşteriler tarafından bilgilerin girilmesiyle birlikte bilgilerinin ele geçirilerek hesaplarında bulunan varlıkların siber suçlulara ait hesaplara aktarılmasıdır.
Dolandırıcılık yoluyla elde edilen paraların kripto para olarak sanal cüzdanlara aktarılması ve bu sanal cüzdandan başka yerlere transferler yapılması halinde işlemlerin izinin sürülmesi imkansız hale getirilmeye çalışılmaktadır. Yabancı kripto para hesaplarına el koyulamaması dolandırıcılar açısından bu metodu tercih edilir hale getirmektedir. Aynı şekilde buradan elde edilen kazançların vergilendirmeye tabi tutulmuyor olması bu kazançları cazip hale getirmekte ise de yakın zamanda borsadan elde edilecek kazançların yüzde kırk oranında vergilendirmeye tabi tutulacağına dair düzenleme hazırlığı yapıldığı söylenmektedir.
Her ne kadar kripto paralarla ilgili yasal düzenlemeler bulunmamaktaysa da kripto paralar veya kripto para alım satım platformları araç olarak kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen hırsızlık ve dolandırıcılık eylemleri Türk Ceza Kanunu kapsamında cezalandırılmaktadır. Dolandırıcılık mağdurlarının en yakın karakol veya Savcılığa giderek şikayetçi olması gerekir.