Kış aylarında günlük yaklaşık 5.000 ton, yaz aylarında ise 6.000 tona yakın çöp üretiliyor. Peki mevcut tesislerin kapasitesi ne? Ödemiş ve Bergama'daki iki tesisin toplam kapasitesi yalnızca 2.200 ton.
Geriye kalan devasa yük ise yıllardır Harmandalı'da çağ dışı, vahşi depolama yöntemiyle bertaraf edilmeye çalışıldı ama artık Harmandalı işi bitti. Bakanlık ve yerel yönetim arasında sağlanan mutabakatla İzmir'de yeni 3 tesis yapılması noktasında bir uzlaşıya varıldı. Bu uzlaşıya varıldığı tarih bundan 6 ay öncesi ama 6 aydır yerel yönetimlerce bu işin çözümü noktasında bir adım atılmadı.
Alternatif çözüm olarak Manisa'ya İzmir'in çöpleri gitmeye başladı ama görmüşsündür Deniz, geçenlerde Manisa Belediye Başkanı açıklama yaptı: 'Artık yeter. Kendi çöpünüzü kendiniz depolayın' dedi. Bir kısmı da kapasitesinin üstünde Bergama'ya gönderilmişti. Yakında Bergama'da da aynı Harmandalı gibi bir krizle karşı karşıya kalacağız. Ödemiş'te de bunun aynısı yaşanıyor.
Şimdi ben soruyorum: Her gün ortaya çıkan 6.000 ton çöpün, Ödemiş ve Bergama kapasitesi dışında kalan 3.800 tonunu ne yapacaksınız? Bu şehri çöp dağlarına mı mahkum edeceksiniz? İzmir'in yıllarını plansızlıkla, vizyonsuzlukla, günü kurtarma siyasetiyle heba ettiniz. Şimdi ortaya çıkan tablo tam anlamıyla bir yönetim krizidir."











