ANIL ARABACI / MEDYA EGE – İzmirli Mali Müşavirler, Mali Müşavirlik mesleğindeki sorunlar ve çalışma koşullarının elverişsizliğiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) önünde yapılan basın açıklamasını topluluk adına Mali Müşavir Ebru Akçınar okudu. Akçınar açıklamasında, Mali Müşavirlik mesleğinin ülke ekonomisine büyük değer kattığını belirterek, “Milyarlarca lira vergi bizlerin emeğiyle hesaplanmakta ve hazineye intikal etmektedir. Tüm bu fedakarlıklara ve zorluklara rağmen Mali Müşavirler neden gece yarılarına kadar ofislerinde çalışmak zorunda kalmaktadır? TÜRMOB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı olana üzere yetkililere sormak gerekmez mi? Mali Müşavirler köle midir? Mali Müşavirler 50-55 yaşında masa başında kalp krizinden ölüp gitmek zorunda mıdır?” dedi.“TÜM İŞ YÜKÜNÜN MALİ MÜŞAVİRLERE BIRAKILMASINA İSYAN EDİYORUZ!”Enflasyon düzenlemesine ve vergi toplanmasına karşı olmadıklarını belirten Akçınar, “Vergi Usul Kanunu 174.Maddesi Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır. ‘Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır' demektedir. Enflasyon Düzeltmesi Tebliğini yazanların bunu bilmemesi mümkün olmadığına göre; ‘Ben yaptım oldu' diyerek Yasaya aykırı tebliğle düzenleme yapma yetkisini hangi hakla kullanabilmektedirler. Bizler bu konularda söyleyecek sözü olan bir akademik mesleki camiayız. Bunu yaparken rasyonel yöntemlerin esas alınmamasına ve tüm iş yükünün Mali Müşavirlere bırakılmasına isyan ediyoruz” ifadelerini kullandı.“İSYANIMIZ BAKANLIĞIN ALTYAPI SİSTEMİNE!”Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın altyapı sisteminin yetersizliğine değinen Akçınar, “Bizler aynı anda onlarca beyan ve bildirim isteyen Bakanlığın yazılım, donanım ve bilişim altyapı sistemini buna uygun hale getirmemesine karşıyız. Bilgisayarlarımızın karşısında Bakanlığın sistemlerinin açılmasını saatlerce beklemek zorunda oluşumuzadır isyanımız. İzmir bir kez daha mesleki kamuoyuna karşı öncülük misyonunun ve vizyonunun farkında olarak sürece doğrudan müdahale etmiştir. Buradan; İzmir Mali Müşavirler Odamızın önünden bir kez daha sabrımızın tükendiğini belirtiyor, artık yeter diyoruz! Bizler de hafta sonunu ailelerimizle geçirmek istiyoruz. Hafta için makul saatlerde ofislerimizden çıkmak istiyoruz. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere tüm taraflara sesleniyor ve aşağıdaki taleplerimizi bir an önce dikkate alarak düzenleme yapmaya çağırıyoruz” diye konuştu.TALEPLERİNİ SIRALADILARAkçınar, açıklamasının devamında taleplerini sıraladı.Nisan ayı içerisinde bayram tatili nedeniyle; 9 günlük idari ve resmi tatil süresince sistemler çalışmadı, bankalar çalışmadı, evrak akışı olmadı. Bütün bunlar dikkate alınarak;
- 2023 dönemine ait Kurumlar Vergisi beyanname verme süresi 13 Mayıs 2024 tarihi gün sonuna kadar uzatılmalıdır.
- Nisan ayı sonunda gönderilmesi gereken elektronik defter beratlarının gönderim süresi 13 Mayıs 2024 Pazartesi gün sonuna kadar uzatılmalıdır.
- Mayıs Ayında verilecek 1.Dönem Geçici Vergi süreside Mayıs ayı sonu gün sonuna kadar uzatılmalıdır. Bilanço eki ısrarından vazgeçilmelidir.
- Enflasyon düzeltmesi uygulaması ile ilgili olarak geçici vergi döneminde bilanço istenmesi uygulaması kaldırılmalıdır.
- Beyan ve bildirim süreleri tatil süreleri kadar otomatik olarak uzamalıdır.
- E defter beratları yıllık olmalı ve ikinci kopya da berat gönderimi anında otomatik olarak yapılmalıdır.
- Elektronik fatura ile birlikte anlamını tamamen yitirmiş Ba/Bs bildirimleri tümden kaldırılmalıdır.
- Mali Müşavirler tahsil edemedikleri aidatların KDV'sini ödemektedirler. Serbest meslek erbapları için KDV Kanunu'nda da Gelir Vergisi Kanunu'ndaki gibi tahsilat esasına geçilmelidir.
- Mali Müşavirlik hizmetlerinde KDV oranı yüzde 1 olarak düzenlenmelidir.
- KDV 1 ve KDV 2 beyannameleri birleştirilmelidir.
- Vergi Usul Kanununda hüküm algına alınan Vergi Mahremiyeti maddesi güncellenmeli ve SMİYB Düzenleyenlere ilişkin sorgu sistemi Mali Müşavirlere açılmalıdır.
- Mali Tatil Uygulaması mevcut haliyle tatil olmanın uzağında kağıt üzerinde bir uygulamadır. Mali Tatil dönemindeki beyanname ve bildirimlere ait süreler bir sonraki aykilerle birleştirilmelidir.
- Mali Müşavirlerin sağlık Bakanlığı'nın denetimindeki sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık raporlarındaki süre kadar beyanname ve bildirim süreleri uzamalıdır
- Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere, kurumlar mesleğimizi ilgilendiren konularda tebliğ yayınlamadan önce TÜRMOB'un da görüşünü almalıdır.
- Meslek mevzuatımızda bulunan ve Hazine ve Maliye Bakanlığının vesayeti anlamına gelen tüm hükümler Yasama faaliyeti ile mevzuattan çıkarılmalıdır.
- Mali Mühür uygulaması kaldırılmalı, Mali Müşavirlerin Mali mühürleri mükellefleri için geçerli olabilmelidir.
- Başta Hazine ve Maliye Bakanlığının vereceği listelere binaen Mali Müşavirlere gönderdikleri beyanname ve bildirim başına hazineden katkı payı ödenmelidir. Ödenecek katkı payı ilgili işlem için alınan damga vergisinin yüzde 70'inden az olmamalıdır.
- 6 tane büyükşehirde Devlet Üniversitelerine bağlı Mali Müşavirlik Fakülteleri kurulmalıdır.
- Bağımlı çalışan meslektaşlarımızın çalışma şartları ve koşulları takip edilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
- 15 yıllık Avukatlara tanınan Yeşil Pasaport hakkı biz Mali Müşavirlere de tanınmalıdır .Yabancı Sermayeyi Türkiye ye getirmek için en çok çaba gösteren meslek gruplarından biri Mali Müşavirlerdir.